KROON

Aanhanger service

Keuring

Keuring

Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger achter mijn auto te rijden?
U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt. Op deze pagina leest u alles over het rijbewijs, voorbeelden en meer.

Rijbewijs afhankelijk van toegestane maximale massa
Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger hangt af van de toegestane maximale massa. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht.

Aanhanger trekken met rijbewijs B+ (code 96)
Met rijbewijs B+ (code 96) mag u met een auto:
Iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Aanhanger trekken met rijbewijs B
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto:
Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Wat betekend een gele kentekenplaat op een aanhangwagen
Een gele kentekenplaat op een aanhangwagen betekend dat de aanhangwagen een eigen kenteken heeft en dus ook eigen kentekenpapieren. Op de voorkant van de aanhangwagen staat een typeplaatje met informatie wat het maximale gewicht inclusief lading mag zijn. Dit staat ook in de bijbehorende kentekenpapieren.
Met rijbewijs B een aanhangwagen met eigen (geel) kenteken trekken? Dat mag in sommige gevallen toch. Deze regel is van toepassing in Nederland:
Als het maximale gewicht toegestane totaalgewicht van het trekkende voertuig met aanhangwagen bij elkaar niet meer is dan 3500kg, en als het gewicht van de aanhangwagen inclusief lading niet boven het trekkend vermogen van het trekkende voertuig uitkomt.

Wat betekend een witte kentekenplaat op een aanhangwagen
Een witte kentekenplaat op een aanhangwagen betekend dat de aanhangwagen geen eigen kenteken heeft maar gelijk is aan het kenteken van het trekkend voertuig. Dit type aanhangwagen mag u zonder aanhangwagenrijbewijs rijden, u heeft hiervoor alleen het normale autorijbewijs B voor nodig. Een aanhangwagen zonder eigen kenteken mag nooit zwaarder zijn dan 750kg! Heeft u vragen of zijn er nog onduidelijkheden dan kunt u altijd contact met ons opnemen.